Hudåtstramning

Microneedling (mesoterapi) hemma

Jag gör microneedling i ansiktet hemma 1-2 gånger i veckan. Överlägset bästa resultaten har jag fått med SC:s med skin revival produktpaket, som förutom dermaroller innehåller deras eget serum, speciellt framtaget för eftervård av microneedling. Serumet innehåller hyaluronsyror och peptidkomplex. 

Microneedling före och efter

Bilderna till höger visar i förstoring, hur jag med dessa produkter har åstadkommit en betydande förbättring i hudens struktur (noggrannare info och bilder längre ner på sidan). Jag vägrar att använda några täck-krämer, jag gillar inte den där "spacklade" känslan. På bilden här nedanför ser man min hud helt naturell. Svårt att tro att det är medelålders hud, eller hur? 😉


Hudtest

Microneedling hemma
Microneedling
På SC:s sidor kan man prova på deras gratis hudtest, som de utvecklat tillsammans med hudläkare. Testet ger en hudvårdsplan och en produktrekommendation som är skräddarsydd för just din hud.

SC rekommenderar förstås sina egna produkter, men hör och häpna, resultatet av mitt eget test var just de produkter som jag har i skåpet, och som jag själv också konstaterat var de bästa.

En, eller egentligen två, andra bra saker med SC är också den snabba leveransen (2-3 dagar), samt mångsidiga betalningssystem - man kan till exempel betala med faktura i efterskott.Vetenskaplig information

Microneedling är ingen tillfällig humbug-grej. Det har undersökts vetenskapligt runt om i världen sedan början av 1990-talet. Om jag själv hade stiftat bekantskap med microneedling tidigare, tror jag att jag kunde ha skjutit fram de kirurgiska ingreppen med några år.


Hur jag förnyat huden

Swiss Clinic dermaroller och serum för hudåtstramning
SC microneedlingprodukter
Till en början provade jag på olika microneedlingsprodukter, bland andra Environs eget roll-cit (se nedan).De bästa resultat har jag fått med

SC revival produktpaket, som innehåller dermaroller (alltså microneedlingsrulle) samt rejuvenating serum. De produkterna skulle jag aldrig mera byta.
Deras serum är en unik produkt, som de har utvecklat i samarbete med en svensk hudsjukdomsklinik. Liknande resultat har jag inte fått med några vanliga krämer eller behandlingar.

Efter att jag började använda SC:s produkter, märkte jag den åtstramande effekten snabbt. Huden i ansiktet förbättrades märkbart inom loppet av några veckor. Huden är elastisk, slät och har fin och jämn färg. Också de utvidgade porerna har dragit ihop sig.Cellulit-behandling

Microneedling hemma celluliter
Nyligen har jag konstaterat, att microneedling också är oerhört effektivt sätt att bli av med celluliter. Se resultatet av min cellulitbehandlings -test här.


Hur fungerar microneedling?

Microneedling dermaroller för hemmabrukMan rullar huden fram och tillbaka med en dermaroller, som är en rulle med hundratals små nålar fastsatta.

Effekten av microneedling är tvådelad:

  1. Man gör små "kanaler" i huden, så att hudvårdsprodukterna kommer åt att verka också i de djupare hudlagren. Vilka hudvårdsprodukter man använder i samband med microneedlingen är med andra ord väldigt avgörande. 
  2. Samtidigt sätter de mikroskopiska såren igång en läkningsprocess i huden, som har till följd att det uppstår nytt elastin och kollagen.


Microneedling före och efter

Microneedling före och efter med Swiss Clinics dermaroller
Vänstra handen behandlad 6 veckor med SC:s 0,5 mm:s roller och serum
högra handen obehandlad

Jag är en ganska ihärdig person (ibland så pass att jag är irriterande 😝). Jag undersöker och testar saker grundligt innan jag tror på dem. Efter att ha använt microneedling några år skriver jag utan vidare under påståendet, att det är nutidens mest effektiva hudförbättringsbehandling.

Jag gjorde också ett jämförelsetest genom att rulla ena handryggen. Bilden ovan visar mina händer efter sex veckors rullande och serumanvändning. Vänstra handen är rullad, högra handen inte.

Jag är själv ett levande bevis på att det är fullt möjligt att se 10-15 år yngre ut än man är. Jag måste nog erkänna att det värmer en kvinnas hjärta, när åldern som bäst har gissats till 32, när den i verkligheten är närmare 50 än 40 😊

Förutom att hyn i ansiktet är härligt smidig och rynkfri, har också de utvidgade porerna i pannan och på näsan krympt.

Också det, att jag själv kan göra detta regelbundet hemma till ett förmånligt pris, passar mig utmärkt.

Microneedling hjälper dessutom mot couperosa, samt slätar ut och minskar acne- och andra ärr. Av dessa två behandlingsobjekt har jag dock inte personlig erfarenhet.

Här kan du bekanta dig med hudterapeutens sammanfattning av microneedlingens effekter.Microneedling - hur ofta?

Hur ofta ska man egentligen rulla? Det här är ingen lätt fråga, och på nätet hittar man delvis motsägelsefull information.

Själv har jag med mycket gott resultat i många år rullat ansiktet 1-2 gånger i veckan. Jag vill ändå inte påstå att detta skulle vara den enda och slutgiltiga sanningen.

Jag är ganska grundlig, och ville få bekräftat att jag åtminstone inte har gjort helt fel. Jag sökte från vetenskapliga och icke-vetenskapliga källor, och slutresultatet är min sammanfattning om hur ofta man ska göra microneedling.

Själv strävar jag här (så som i många andra sammanhang) till att å ena sidan bilda en objektiv uppfattning som grundar sig på vetenskapliga fakta, och å andra sidan lita på mitt eget bondförnuft och lyssna på min egen kropp. Jag prövar, testar och följer upp jättenoggrant, och finslipar mina egna rutiner för att få det optimala resultatet.


SC


SC utvecklar sina produkter i samarbete med en svensk klinik för hudsjukdomar. SC fick Årets Innovation -pris för sitt med

Skin Renewal-paket redan 2015. Paketet kostar 960 SEK (99 €). Leveransen är kostnadsfri och snabb, 3 dagar.

Dermarollern kan också köpas separat, men för mig effektiverade nog serumet effekten så mycket, att jag inte skulle avstå från det. Rekommenderar alltså paketet!

Utöver microneedlingen använder jag som ansiktskräm Environ AVST -produkter, se nedan.


Gel för åtstramning av övre ögonlock

På övre ögonlocken har jag länge använt apteekkikauppas BM Regenerating Intense Serum Gel.

Det har haft en åtstramande effekt för mig. Det innehåller också UV-skydd.

Vid användning ger det en lätt, aningen glansig men naturlig yta på ögonlocken, som gör att man ser piggare ut. Jag sätter gelen ända upp till ögonbrynens nedre kant.

För åtstramning av ögonlocken har jag senare övergått till att användaSC:s sortiment Face serum. I dess verkande ämnen ingår SC:s specialitet hyaluronsyra och peptidkomplex, som inte finns i BM:s serum. Jag är jättenöjd med resultatet. Jag måste nog erkänna, att jag är en SC-fan, men deras produkter är helt enkelt bara så bra.

Några andra produkter använder jag inte dagtid på ögonlocken. Till natten sätter jag Environ AVST.


Environ AVST hudvårdsprodukter

Min time-freeze arsenal. Något annat behöver jag inte.
Environ AVST är en A- och C-vitaminhaltig hudvårdsproduktserie. Krämen finns med fem olika halter A-vitamin. Man börjar med den mildaste, och vänjer huden successivt vid A-vitaminen.

Jag har använt den starkaste (Environ AVST 5) sedan år 2013, varav från 2014 kombinerat med med

microneedling, se ovan. Jag kan rekommendera Environ AVST. Den lyfter givetvis inte ansiktet, men använd enligt instruktionerna förbättrar den och föryngrar huden; min hud är fastare och mera elastisk. Jag använder krämen morgon och kväll.

De A-vitaminhaltiga produkterna gör huden torr, och för återfuktning har jag sedan 2015 använt Environs intensive super moisturiser som fuktare. Det sätter jag bara till natten.

Tidigare använde jag också Environ ionzyme focus hydrating serum, som nog också är helt okej. SC rejuventating serum kombinerat med regelbunden microneedling (se ovan) ger dock överlägset bästa resultaten, så numera använder jag inga andra serum.
Environs produkter kan inte köpas från någon nätbutik, utan de säljs bara av skolade kosmetologer och läkare, se Environ återförsäljare.

På Environs sidor finns också en riktig guldgruva med information på finska om A- och C-vitamin för huden samt microneedling.

Vitamion / Environs roll-cit skinroller, som jag först använde, var en besvikelse. Dess pris-kvalitetförhållande (129 euro) är i mitt tycke inte proportionerligt. Needlingen kändes inte i huden, och då jag frågade av återförsäljaren, tog hon reda på att nålarna på något sätt var fastsatta snett, för att effekten inte ska vara för kraftig.

För microneedling rekommenderar jag Swiss skinroller (49 euro), som jag själv också började använda, se ovan.


Powerlite (IPL) hudförbättringsbehandling

Med powerlite (IPL) hudförbättringsbehandling kan man behandla acne, pigmentförändringar, rosacea och ytliga blodkärl samt stimulera hudens egen kollagenproduktion.

Med behandlingen kan man påverka bland annat på hudens fasthet och elasticitet, små rynkor, utvidgade ytliga blodkärl, utvidgade porer samt acnebehandling. Behandlingen måste preciseras för att behandla ett visst problem, alla de där ovan nämnda gör den inte på en och samma behandlingsgång.

Det är fråga om en pulsljusbehandling som baserar sig på snabbt pulserande ofarligt gult ljus. Behandlingen kan tas som en behandlingsgång, eller den kan tas som serie med tre veckors mellanrum 3-5 gånger.

Jag har tagit den som engångsbehandling mot utvidgade porer, samt som serie för föryngring av huden. En liten förbättring märkte jag efter seriebehandlingen, jag hade en lätt åtstramad känsla i ansiktet och huden var klarare, men resultatet räckte bara 3-4 veckor efter den sista behandlingen.

På den salong där jag gick, ingick en A-vitaminmaskbehandling i paketet. Jag berättade för kosmetologen att jag använder Environ AVST -produkter (en ansiktskräm som innehåller rikligt med A-vitamin), men hon tog det inte i beaktande. Direkt då man satte A-vitaminmasen på mitt ansikte, började det svida något fruktansvärt, och jag var tvungen att be att man skulle ta bort den. Kombinerat med Environ-krämen var det tydligen för kraftigt. Detta var en överraskning också för kosmetologen. Som en följd av det där, fjällade mitt ansikte otroligt mycket efter den första behandlingen. De följande gångerna gick helt okej, då man lämnade bort A-vitaminbehandlingen.

Men jag rekommenderar inte Powerlite, resultatet var som sagt snabbt övergående, och priset var högt.

Powerlite kan användas också för hårborttagning, se Hårborttagning.
Thermage hudförbättringsbehandling

Enligt reklamen så "gör Thermage huden fastare och förnyar huden utan kirurgi eller operation. Behandlingen baserar sig på värmeimpulser som maskinen ger, samt på microneedling. Huden blir fastare och hudens kollagen förnyas och ökar. Kollagenstimulering är en effektiv skönhetsbehandling för ansiktet".

Den borde också ta bort ärr från acne, övriga ärr och rynkor, stärka huden och öka hudens elasticitet samt rengöra och krympa porer.

När jag var på thermagebehandling (år 2011) var det inte i något skede tal om microneedling, kanske har det kommit senare. I mitt fall var resultatet också en ren nolla. Priset var då 2000 euro. Jag rekommenderar det inte.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar


Sanna Etna suomeksi
Sanna Etna in English
Min sajt innehåller delvis affiliatelänkar. Min princip är ärlighet. Jag sätter inga sådana produkter på min blogg som jag inte själv kan skriva under på. Alla länkar är inte heller affiliatelänkar, utan en stor del är bara information som jag vill dela med mig av. Den primära avsikten med min blogg är att ändå upplysa mänskor om något som det är svårt att hitta praktisk och konkret information om.
Korukauppa Savanni.com